A Microsoft Office irodai csomagját nagy valószínűséggel senkinek sem kell bemutatni. Óriási múltra tekinthet vissza a nem érdemtelenül ismerté vált Word, Excel, PowerPoint, Outlook és Access alkalmazásokat tartalmazó Office. A 90-es évek elején jelent meg az Office 1, akkor még Apple Macintosh gépekre és 93′-ig várni is kellett az első DOS-on futó verzióra. Majd a rendszeresen évente vagy néhány évente kiadott verziók folyamatosan fejlődtek, nőttek tudásban, használhatóságban, jobb felhasználói felületet kaptak és átszívárgott a Windows operációs rendszerre is. Nagy dobás volt az Office 2007-es változata, melyben áttért a Microsoft a nyílt fájlformátumok használatára (docx, xlsx, pptx stb…) és a felhasználói felületet is alaposan áttervezék, amely vonalon elindulva azóta is folyamatosan finomítanak és fejlesztenek.

Végül eljutottunk az Office 365-ig, ami az irodai programcsomagok következő szintjét képviseli. Itt már többről van szó, egy szimpla programcsomagnál, az Office 365 egy szolgáltatás csomag, mely azon túl, hogy tartalmazza a jól megszokott alkalmazásokat, további felhő alapú szolgáltatásokat is nyújt. A felhő kihasználásában rejlik az ereje. Mivel a felhő bárhonnan elérhető, így a mobil munkavégzés jelentős támogatást kap. Az adataink, fájlok amin dolgoztunk, ugyanúgy elérhető a táblagépen, okostelefonon, mint az irodában vagy akár otthonról. Mindig az aktuális verziója lesz naprakészen megtalálható. Nincs szükség pendrivera, folyamatos másolgatásra, e-mailben küldözgetett mentésekre, nem lesz később félreértés vagy kavarodás a sok különböző verzió miatt. Univerzális Office, minden eszközön tudjuk használni az alkalmazásokat. Megtehetjük ezt az alkalmazások telepítésével vagy akár a Web Appon keresztül is, amihez csak egy böngészőre van szükség.

Csoportmunka

Az Adatbiztonságot a redundáns tárolási módszer garantálja a felhasználó számára. Ez annyit jelent, hogy a felhasználók adatai több RAID tömbben is megtalálható, egymástól földrajzilag különálló helyen. Ezért Merevlemez vagy szerver meghibásodás miatt, még nem kerülnek veszélybe az adatok. Minden levél, fájl, csatolmány, adat titkosítva van tárolva, idegenek hozzáférése kizárt, erről a Microsoft által biztosított szerverek és biztonsági rendszerek gondoskodnak.

A Microsoft sok különböző csomagot hozott létre, hogy mindenki megtalálja a számára legalkalmasabbat és csak azért kelljen fizetnie, amit használn szeretne a szolgáltatások összességéből. Legyen szó néhány fős cégről vagy ezer fős nagyvállalatról esetleg oktatási intézményről, mindegyik számára található alkalmas csomag.